Το Οικολογικό Πάρκο ανοίγει ξανά τις πόρτες του!

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Το Οικολογικό Πάρκο ανοίγει ξανά τις πόρτες του!

5 Ιουνίου Ημέρα Περιβάλλοντος και 7 Ιουνίου η πρώτη διαδρομή με το ιστορικό τρενάκι

 Ρεπορτάζ:  Όλγα Μενεμενόγλου

Γράφει:  Πέλλη Ζωγοπούλου


Ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα που ξεκίνησε περίπου τριάντα χρόνια πριν στο Νέο Ψυχικό, επί Δημαρχίας του αείμνηστου Θάνου Βεζυργιάννη και αποσκοπούσε στην εκμάθηση της αξίας της  Ανακύκλωσης, μέσα από το παιχνίδι, αλλά και στην ανάδειξη της χλωρίδας της περιοχής, σταδιακά αφέθηκε στη φθορά και τη σχετική αδιαφορία  του Καλλικράτειου Δήμου, που το κληρονόμησε.

Το πρόγραμμα, που είχε βραβευθεί στο Παγκόσμιο Συνέδριο του ΟΗΕ Habbitat 2 to 1996  και το Νέο Ψυχικό πήρε την 200η θέση –ανάμεσα σε 12.000 πόλεις!- για τις πρακτικές που ακολούθησε, την τελευταία δεκαετία υποβαθμίζεται ολοκληρωτικά  αλλάζοντας εντελώς φιλοσοφία δράσης, ενώ το ιστορικό τρενάκι, κάποια στιγμή, σταματάει να σφυρίζει…

Σήμερα η Δημοτική Αρχή του Δημήτρη Γαλάνη -και το μεράκι και η ευαισθησία τόσο του Δημάρχου, όσο και της Προέδρου της  ΔΗΚΕΦΙΨ κυρίας Παυλίνας Πανταζή- δίνουν μια νέα στροφή στα δεδομένα κι επαναφέρουν τις ημέρες δόξας για το Οικολογικό Πάρκο και το τρενάκι.

Πως λειτουργούσε

Το Οικολογικό στήθηκε, με έμπνευση της Δημοτικής Αρχής του Θάνου Βεζυργιάννη, με στόχο να διδάξει στις μικρές ηλικίες την αξία της Ανακύκλωσης, καθώς πίστευε ότι πέρα από την οικογένεια και το σχολείο ο Δήμος οφείλει να μαθαίνει στα παιδιά τις νέες πρακτικές της βιώσιμης ανάπτυξης και της αειφορίας.

Το 1992 –που ξεκίνησε το Οικολογικό, η ιδέα της Ανακύκλωσης βρισκόταν σε αρχικό στάδιο. Για να εξυπηρετήσει, λοιπόν, το σκοπό δημιουργεί έναν εξαιρετικό χώρο στην πίσω πλευρά του Πενταγώνου και στον στενόμακρο κομμάτι που γειτνιάζει με την οδό Μακρυγιάννη. Άφθονα δένδρα, σιντριβάνια, καταρράκτης, κανάλια, μικρό θεατράκι, το τρενάκι -φυσικά, 4.000 είδη φυτών με τα ταμπελάκια τους –γραμμένα στην καθομιλουμένη και στα λατινικά,  βαγόνι που χρησιμοποιούταν σαν καντίνα αλλά  και σαν εκθετήριο, παγκάκια, πέργκολες, κιόσκια και  υπαίθρια σκακιέρα όπου γινόντουσαν σκακιστικές διοργανώσεις σιμουλτανέ. Και φυσικά μια πλούσια πανίδα από πανέμορφα πουλιά που φώλιαζαν στην ασφάλεια του Πάρκου.

Τότε, 150 με 200 παιδιά επισκέπτονταν καθημερινά το Πάρκο, κρατώντας το καθένα από ένα ανακυκλώσιμο υλικό –αλουμίνιο, χαρτί, γυαλί- που ήταν και το εισιτήριο τους για μια βόλτα με το μαγικό τρενάκι! Τότε σχολεία από όλη την Αττική έκλειναν επισκέψεις και υπήρχε ακόμα και λίστα αναμονής. Τα παιδιά τα ξεναγούσε ο κύριος Μιχάλης Γκλιάτης, δημοτικός υπάλληλος και υπεύθυνος για το Πάρκο και τους εξηγούσε, με εξαιρετικά κατανοητό τρόπο, τη φιλοσοφία και τα οφέλη της ανακύκλωσης.

Εκεί γιορτάζονταν, επίσης, με πανηγυρικό τρόπο και πολύ μεγάλη συμμετοχή δημοτών, κατοίκων και πολιτών από όμορους Δήμους, η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος και η Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο.

Τι περιμένουμε

Το Σάββατο 5 Ιουνίου, στο Οικολογικό Πάρκο θα γιορταστεί με την ανάλογη αίγλη, η Παγκόσμια  Ημέρα Περιβάλλοντος. Στις 7 Ιουνίου –σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις λόγω πανδημίας, το ιστορικό τρενάκι θα ξανασφυρίξει πανηγυρικά! Κι όχι μόνο, καθώς, ως μάθαμε, η Δημοτική Αρχή θα επαναφέρει τη φιλοσοφία του ιδρυτή του Προγράμματος ως προς τις δράσεις του Πάρκου.

Πρόκειται για μια αναπάντεχα ευχάριστη εξέλιξη, καθώς το κοντινό παρελθόν μας έχει απογοητεύσει.

Ιστορικό

Το 2011 και με την ανάληψη της τότε νέας Δημοτικής Αρχής, όλα αλλάζουν. Οι τρεις υπάλληλοι που απασχολούνταν στο Οικολογικό μεταφέρονται στο Δήμο ως διοικητικοί και το Πάρκο παραχωρείται σε ελληνικές και παγκόσμιες μη κυβερνητικές οργανώσεις, πέντε τον αριθμό, αν θυμόμαστε καλά, ενώ για δυο χρόνια συμμετείχε και η ΖΩΦΙΨΥ. Η Ανακύκλωση αποτελεί πλέον ένα πολύ μικρό μέρος του προγράμματος που παρουσιάζει η κάθε οργάνωση. Ο πρώην Δήμαρχος Παντελής Χαροκόπος διαμαρτύρεται έντονα, τότε, αλλά κανείς δεν τον ακούει.

Στις αρχές του 2018 το τρενάκι σταματάει να λειτουργεί.

Στις 14/12/2018 το τρενάκι μεταφέρεται στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ για επισκευή. Αρχικά, μετά από επικοινωνία της υπηρεσίας, αλλά και της τότε αντιπροέδρου της ΔΗΚΕΦΙΨ,  κυρίας Ζαφρακοπούλου, οι απαντήσεις που έδινε η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ήταν ότι δεν έβρισκαν τα ανταλλακτικά. Την ίδια ώρα αλλάζει η διοίκηση της εταιρείας, όποτε και η επισκευή μένει μετέωρη.

Τον Μάιο του 2019  ενημερώνουν για την επισκευή του, αλλά η ΔΗΚΕΦΙΨ αρνείται να το παραλάβει ως αναρμόδια για τεχνικά θέματα και κατόπιν συνεννόησης των υπαλλήλων της Δημοτικής Επιχείρησης με αυτούς της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου, προτείνεται η εταιρεία TÜV, ως η μόνη κατάλληλη για την παραλαβή του αλλά και την λειτουργία του με ασφάλεια. Η TÜV ζητάει την μεταφορά του πάλι στο οικολογικό για να το ελέγξει στο χώρο του, να δει την κίνηση στις ράγες κ.ά.

Βρισκόμαστε όμως στην περίοδο των εκλογών του 2019 το τρένο ξεχνιέται, ενώ η ήττα της τότε διοίκησης φέρνει την χαλάρωση σε πολλά από τα τρέχοντα.

Τον Οκτώβριο του ίδιου χρόνου αναλαμβάνει τα ηνία της ΔΗΚΕΦΙΨ η Παυλίνα Πανταζή που βρίσκει το Οικολογικό κλειστό σε όρια πλήρους εγκατάλειψης. Και τότε σηκώνει τα μανίκια κι αρχίζει την προσπάθεια από την αρχή.

Στις  31/1/2020 αναλαμβάνει εκ νέου η TÜV, ένας από τους αυστηρότερους και εγκυρότερους φορείς σε διεθνές επίπεδο, και, μετά από ενδελεχή έλεγχο διαπιστώνει ότι το τρενάκι δεν φτιάχτηκε σωστά.

Ακολουθεί έρευνα για να βρεθεί στον ελληνικό χώρο μια εταιρεία επισκευής και

συντήρησης ψυχαγωγικών παιχνιδιών τέτοιου είδους. Πρόκειται για εταιρεία που αναλαμβάνει την άμεση και απευθείας επικοινωνία για τα τεχνικά μέρη με την TÜV.  Κι  ενώ με τις πρώτες επισκευές η ελληνική εταιρεία μας δίνει έγκριση, κολλάει το θέμα στην γερμανική όπου ζητούσε μελέτη επικινδυνότητας από μηχανικό  και το εγχειρίδιο χρήσης -που ξαναγράφτηκε από την αρχή, καθώς   η ιταλική εταιρεία όπου είχε αγοραστεί είχε πια κλείσει. Μετά από όλες αυτές τις διαδικασίες τελικά τον Νοέμβριο του 2020 πήραμε την πολυπόθητη πιστοποίηση

Επιπλέον, η TÜV επιβάλει περίφραξη όλου του χώρου που κινείται το τρενάκι. Σε κάποια σημεία έχει ήδη τοποθετηθεί ξύλινη περίφραξη αλλά για να μην κλείσουν με ξύλα όλο το χώρο θα κάνουν στο μεγαλύτερο μέρος φυσική περίφραξη. Θα φυτευτεί ελαίαγνος. Πρόκειται για εξόχως διακοσμητικό και ιδιαίτερα ανθεκτικό θάμνο, πολύ εύκολης καλλιέργειας

Από εκεί και πέρα κυλάει ομαλά το νερό στο αυλάκι και το τρενάκι είναι πλέον ετοιμοπαράδοτο!

Τι άλλο άλλαξε

Σιντριβάνια, κανάλια, καταρράκτης∙ τίποτα από αυτά δεν λειτουργούσε. Εξοπλισμός και καλώδια δεν είχαν ποτέ αλλαχθεί.

Για την επισκευή τους επιλέγεται, στις  αρχές του 2021 η εταιρεία Fontana. Μια ελληνική εταιρεία, που ιδρύθηκε το 1971 και θεωρείται μία από τις κορυφαίες εταιρείες παγκοσμίως στην κατασκευή υδάτινων στοιχείων, σιντριβανιών, υποβρύχιου φωτισμού και υποβρύχιων τεχνολογιών. Έχει κάνει έργα σε 84 χώρες, συμμετέχοντας στα μεγαλύτερα και  σημαντικότερα έργα νερού όπως στην  Disneyland.

Επίσης,  είναι δωρητής και κατασκευαστής του σιντριβανιού στην πολύπαθη πλατεία Ομόνοιας.

Έχει ξεχωρίσει με την υψηλή ποιότητα των προϊόντων, τις μοναδικές τεχνολογίες ελέγχου και φωτισμού καθώς και με το υψηλό επίπεδο υπηρεσιών που προσφέρει.

Όπως μας  πληροφόρησε ο υπεύθυνος της εταιρείας, κύριος Βασίλης Αντωνιάδης, χρησιμοποιήθηκε προηγμένες τεχνικές συγκεκριμένα μας είπε: «Στο οικολογικό πάρκο κληθήκαμε να αναθεωρήσουμε τις γνώσεις μας για συμβατικά σιντριβάνια και κατασκευάσαμε εξοπλισμό εμπνευσμένο από τον οικολογικό χαρακτήρα του έργου.

Δύο «έξυπνα» συστήματα σιντριβανιού αξιοποιούν στο έπακρο τις δυνατότητες δύο μικρών υποβρύχιων αντλιών χαμηλής κατανάλωσης εξασφαλίζοντας όμως ένα πλούσιο υδάτινο στοιχείο.

Οι αντλίες δε χρειάζεται να προστατεύονται πλέον από σίτες για να μη βουλώνουν. Ο εξοπλισμός είναι σχεδιασμένος με 3 σετ από τριπλά πάνελ φίλτρανσης, έτσι ώστε το ίδιο το σιντριβάνι να αυτοφιλτράρεται.

Οι τοποθετούμενες ανοξείδωτες σίτες μπλοκάρουν τα σκουπίδια. Το σιντριβάνι θα μπορούσαμε να πούμε ότι «προκαλεί» τα σκουπίδια να κολλήσουν πάνω του και μετά το μόνο χρειάζεται είναι να πλυθούν οι συρταρωτές επιφάνειες. Με αυτόν τον τρόπο μειώνεται η συχνότητα επίσκεψης του δημοτικού υπαλλήλου αλλά και προστατεύεται ο εξοπλισμός διατηρώντας τον όγκο του νερού καθαρό και εξαλείφοντας κάθε ανάγκη για επιπλέον συστήματα φίλτρων και εξοπλισμού.  Κάθε υποβρύχιος προβολέας που τοποθετήθηκε είναι κορυφαίας τεχνολογίας LED της Fontana Fountains, μηδενίζοντας τις ανάγκες για ανταλλακτικά ακόμα και μετά από 80.000 ώρες λειτουργίας. Στον καταρράκτη δόθηκε μια νέα πνοή προσθέτοντας αντλία ικανή να ανακυκλoφορεί έναν πολύ πλούσιο όγκο νερού, εντυπωσιάζοντας μικρούς και μεγάλους.

Οι καινοτομίες και έξυπνες τεχνολογίες όμως δεν σταματούν μέσα στο νερό. Το σύστημα ελέγχου διαθέτει αυτοματισμούς που επιτρέπουν τη διακοπή της λειτουργίας όταν επικρατούν συνθήκες ανέμου, ικανές να παρασύρουν το νερό εκτός της λεκάνης, εξασφαλίζοντας τη μη  περιττή απώλεια νερού. Αισθητήρες μετρούν τη στάθμη του νερού και σταματούν τη λειτουργία των αντλιών εάν η στάθμη πέσει αρκετά, εξασφαλίζοντας πως δε θα καταστραφούν.

Η καινοτομία έγκειται επίσης στους πίδακες. Σε ένα συμβατικό σιντριβάνι καταναλώνονται 30 κυβικά την ώρα, με την συγκεκριμένη κατασκευή μόλις 6 κυβικά την ώρα.

Τοποθετήθηκαν επίσης στο οικολογικό σήμερα προβολείς τέτοιας τεχνολογίας που θεωρούνται από τους καλύτερους παγκοσμίως».

Να τονίσουμε ότι μόλις τελείωσε το έργο προχωρούν σε σύνταξη μελέτης για συντήρηση των σιντριβανιών, η οποία βρίσκεται στην Τεχνική Υπηρεσία. Τα προηγούμενα χρόνια αγοραζόταν μόνο χλώριο.

Αξίζει να θυμίσουμε –είχε γραφτεί και σε προηγούμενο άρθρο- ότι το αρδευτικό του σύστημα λειτουργούσε και πότιζε μόλις το 50% του πρασίνου. Αλλάχτηκε εξ ολοκλήρου ενώ προέβλεψαν να κατασκευάσουν ξεχωριστές γραμμές άρδευσης ώστε το νερό να ποτίζει ισόποσα όλα τα φυτά.

Τι δεν έχει ακόμα γίνει

Μέχρι την ώρα που γράφεται το κείμενο  υπολείπεται η συντήρηση του  ξύλινου εξοπλισμού, όπως:  παγκάκια, πέργκολες, κιόσκια περιλαμβανομένου και του βαγονιού όπου χρησιμοποιούταν σαν καντίνα και εκθετήριο. Το πιθανότερο είναι μέχρι τις 5 Ιουνίου να έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες.

Ακολουθούν τρεις φωτογραφίες με μικρές λεπτομέρειες από το έργο που αποδεικνύουν του λόγου το ασφαλές

 

 

 

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις